Hoe schrijf ik een businessplan?
Waarom een businessplan?
Het schrijven van een businessplan geeft je grip om de uitdagingen van je nieuwe bedrijf aan te gaan. Je wordt gedwongen om goed na te denken over je eigen bedrijf. Alle aspecten komen voorbij, van doelgroep tot juridische zaken. In de basis geeft het plan antwoord op de volgende vragen:
- Waar staat je bedrijf voor?
- Welke activiteiten ga je ondernemen om je doelen te realiseren?
- Hoe gaat je bedrijf de juiste doelgroep bereiken?
Naast dat het ervoor zorgt dat je doelen geconcretiseerd worden, zitten er nog meer voordelen aan het schrijven van een businessplan. Je schrijft het plan vaak niet alleen voor jezelf, maar ook aan andere partijen. Zo is het belangrijk om voor een bank of investeerder een goed geschreven plan te hebben. Dit zal de slagingskans op een financiering verhogen bij een bank of investeerder.
Hoe uitgebreid of beknopt je het beschrijft is persoonlijk. Wel zijn er instanties (zoals banken) die vaak op basis van dit plan overwegen om met jou en je bedrijf in zee te gaan. Maak het dus zorgvuldig en vraag om feedback aan collega-ondernemers.
Voor jezelf beginnen kan ook door een bestaand bedrijf over te nemen. Ook dan is een businessplan een goed middel om je doelen en plannen scherp te krijgen.
4 tips bij het schrijven van een businessplan
Met de volgende tips helpen we jou op weg om een goede start te maken met het schrijven van het businessplan.
Tip 1: Bepaal vooraf het doel
Bepaal het doel van je businessplan. Wil je dit alleen voor jezelf gebruiken of wil je met het plan ook investeerders overtuigen? Stel hierin vast wat je met het plan kan bereiken, omdat je plan van aanpak kan verschillen.
Tip 2: Kies een vorm
Je kunt jouw businessplan in verschillende vormen schrijven. Het is belangrijk om een vorm te kiezen die bij jou past. Is het businessplan een praatplaatje of wil je formeel aan investeerders laten zien wat jij wil bereiken met jouw droombedrijf?
Een aantal verschillende vormen van een businessplan zijn:
- Bierviltje: erg beknopt, hoe meer kern, hoe beter.
- One-pager: jouw businessplan in een A4’tje.
- Klassiek: een businessplan met de standaard structuur.
- Business Model Canvas: met deze vorm maak je het businessplan visueel en overzichtelijk. Je ziet duidelijk welke punten ingevuld zijn en welke punten nog meer aandacht nodig hebben.
- Illustratie: deze vorm is geschikt voor mensen die meer in beelden en visueel denken. Dit is alleen minder geschikt voor financieringsaanvragen.
Tip 3: Financieel overzicht
Financiën vormen de basis van een goede bedrijfsvoering. Door het overzichtelijk te houden zorg je voor het gewenst inzicht van kosten, omzet en winst. Ook moet je als ondernemer dagelijks beslissingen nemen over de toekomst voor jouw bedrijf. Wil je graag investeren? Dan is de juiste boekhouding de sleutel tot succes. Het is raadzaam om vanaf de start van je bedrijf hier goed mee om te gaan. Is dit niet jouw sterkste kant? Roep dan de hulp in van een financieel adviseur.
Ook als je een bestaand bedrijf overneemt is het goed om je te verdiepen in de financiële zaken rondom een overname. Bijvoorbeeld in welke rekenmethodes er gebruikt worden om de waarde van een bedrijf te bepalen. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent voordat je aan de onderhandelingstafel plaatsneemt.
Tip 4: Wees realistisch
Als laatste tip willen we je graag meegeven: wees realistisch. Het kan verleidelijk zijn om jouw eigen bedrijf net wat rooskleuriger voor te spiegelen dan de werkelijkheid. Probeer deze verleiding te weerstaan. Zo voorkom je teleurstellingen, voor jezelf en je investeerders, en maak je de beste keuze op basis van realistische inzichten.