Ondernemer wil bedrijfsovername afronden

Bedrijfsovername

Bedrijfsovername kan op verschillende momenten slim zijn om te doen. Wil je starten in een gespreid bedje? Of wil je juist stoppen met je bedrijf?

Bedrijven overnemen: wanneer doe je dat?

Als ondernemer ben je vaak op zoek naar mogelijkheden om je bedrijf nog beter te maken. Eén of meerdere bedrijven overnemen kan een slimme keuze zijn wanneer je:

  1. Nieuw personeel zoekt:
    Zeker in de huidige arbeidsmarkt, waar goed personeel niet gemakkelijk te vinden is, kan je door het overnemen van een bedrijf met ervaren personeel een goede stap zetten.
     
  2. Jouw dienstverlening wil uitbreiden: 
    Als je een bepaalde nichemarkt wil toevoegen aan je productportfolio of juist een bepaalde expertise in huis wil halen, kan het overnemen van een bedrijf die exact dat stukje kan bieden een slimme zet zijn.
     
  3. Jouw doelgroep wil uitbreiden: 
    Door een bedrijf over te nemen die al producten of diensten levert aan jouw gewenste doelgroep, zet je direct een grote stap in de goede richting.
     
  4. Jouw afzetgebied wil uitbreiden: 
    Jouw product of dienst is wellicht ook gewenst in een ander afzetgebied dan waar je nu gevestigd bent. Door een soortgelijk bedrijf over te nemen in de gewenste regio, heb jij je uitbreiding direct te pakken.
     
  5. Echt iets compleet anders wil gaan doen:
    Ook als je een nieuwe uitdaging zoekt op ondernemersvlak, kan het overnemen van een bestaande bedrijf een goede optie zijn. Een koper van een bestaand bedrijf is vaak succesvoller dan iemand die zelf start. Alleen dat is al een goede reden om een bestaand bedrijf over te nemen.

Ben je al bekend met het bedrijf, of juist niet? Bedrijfsovername op meerdere manieren

Een bedrijf overnemen kan op verschillende manieren. Misschien ben je al een werknemer in het bedrijf of ben je een familielid met de ambitie om het bedrijf voor te zetten. Maar ook als je nog niet bekend bent met het bedrijf dat te koop staat, kan het overnemen van een bedrijf zeker een goede stap zijn.

3 manieren om een bedrijf over te nemen

Er zijn meerdere manieren om de nieuwe eigenaar te worden van een bestaand bedrijf. We leggen de drie meest voorkomende opties kort uit:

  1. MBO: kopen van het bedrijf waar je zelf werkzaam bent
    Als je werkzaam bent binnen een bedrijf en je hebt de ambitie om dit bedrijf zelf te gaan runnen, heet dat een Management Buy Out (MBO). In deze situatie neem je een (groot) onderdeel van het bedrijf over je koopt de huidige eigenaar uit.

    Een groot voordeel van deze manier van het overnemen van een bedrijf is dat je uiteraard al helemaal bekend bent met het bedrijf, de klanten, het producten maar ook het personeel en de bijbehorende cultuur. Je weet wat de unieke punten zijn van het bedrijf, maar hebt wellicht zelf ook al jaren ideeën over hoe dingen anders of beter kunnen.

    Het kan wellicht even wennen zijn om met je huidige werkgever aan de onderhandelingstafel te zitten. De verhoudingen zijn tijdens onderhandelingen gelijk, waarbij je eerst nog onder zijn leiding aan het werk was. Het is dan ook goed om je in dit proces te laten begeleiden door adviseurs.
     
  2. MBI: kopen van een bedrijf waar je nog niet bij betrokken bent
    Als je een bedrijf te koop ziet staan waar je nog niet eerder bij betrokken bent geweest spreek je van een Management Buy In (MBI). Allereerst is het goed om zelf te bedenken of je het totale bedrijf over wil nemen of slechts een gedeelte. Ook de verkoper heeft wellicht meerdere opties in zijn of haar hoofd. Bespreek dit dan ook vroeg in het onderhandelingsproces.

    Jouw motieven en ervaring in andere functies zijn hier van invloed op. Misschien zie jij juist kans om het huidige bedrijf te laten groeien of wil je alleen het klantenbestand gebruiken om een aanvullende dienst of product te lanceren.

    Wat jouw motivatie ook is, vergeet niet dat aan de andere kant van de onderhandelingstafel de verkoper zit. En ondanks dat de manier waarop wellicht kan verschillen, jullie einddoel is hetzelfde. Het te overname aangeboden bedrijf op een goede manier overdragen. 
     
  3. Binnen de familie: overname van ouders op kinderen of andere familieleden
    Vaak zie je dat binnen familiebedrijven meerdere familieleden werkzaam zijn. Niet alle familieleden hoeven de ambitie te hebben om het bedrijf uiteindelijk over te nemen. Maar als de huidige generatie laat weten een stapje terug te willen doen, kan het voor jou als familielid zeker een kans zijn om het stokje over te nemen.

    De onderhandelingen verlopen vaak op een andere manier dan bij een MBI of MBO. Natuurlijk is het belangrijk dat beide partijen zakelijk naar de transactie kijken, maar de familieband blijft ook na de overname bestaan. Vergeet ook niet dat andere familieleden (binnen en buiten het bedrijf) op tijd geïnformeerd worden over de mogelijke overname.

    En bespreek, en leg vast, wat de rol van de huidige eigenaren wordt tijdens en na de overname. Blijven zij (al dan niet op de achtergrond) betrokken bij het bedrijf of laten ze het helemaal over aan jou? 

Wil jij jouw bedrijfsovername zelf regelen?

Meer weten over Curi? Bekijk de video

Curi B.V.
Vendelier 2C
3905 PA Veenendaal
Blijf op de hoogte
© 2024 - Curi B.V.