Handenschuddende mannen die een deal sluiten

Overnamemarkt in Nederland groeit

Niet alleen bij ons groeit het aantal te koop staande bedrijven continu. De gehele Nederlandse overnamemarkt groeit. Zowel het aantal deals dat gesloten wordt als de gemiddelde prijs die betaald wordt, zijn op een hoog niveau.
Monique van den Brink - Operationeel Manager
In heel Nederland Aantal te koop staande bedrijven groeit

Dat de overnamemarkt volop in beweging is, merken we bij Curi ook iedere dag. "Vorige week tikten we nog de mijlpaal aan van 100 advertenties op onze website. Inmiddels zijn het er iets minder, maar ook het aantal gesprekken dat (online) gevoerd wordt tussen ondernemers via ons platform groeit dagelijks" aldus Monique van den Brink-Blomsteel, Operationeel Manager bij Curi. 

Aantal transacties en verkoopprijs op hoog niveau

Uit het halfjaarlijkse onderzoek naar de overnamemarkt in Nederland, uitgevoerd door onze collega's van Brookz en Dealsuite, blijkt dat de groei van de overnamemarkt een landelijke trend is. Ondanks de inflatie en stijgende rentes is de Nederlandse overnamemarkt in zijn geheel licht gegroeid. Ook zien zij verschil in de groei of afname van waarde van bedrijven in het mkb. In de IT en e-commerce sector blijven de waardes hoog, terwijl in detailhandel en horeca ongeveer de helft minder wordt betaald dan voorheen. 

3 manieren om een bedrijf over te nemen

Wil je zelf een ander bedrijf overnemen? Dat kan op verschillende manieren. Welke manier bij jou past, ligt aan je eigen ervaring, budget en ambitie. 

Een overname binnen een familiebedrijf gebeurt vaak als de huidige generatie qua leeftijd een stapje terug wil doen. Er wordt dan binnen de familie gezocht naar mogelijke opvolgers, het liefst familie die al binnen het bedrijf werkzaam zijn of op een andere manier de nodige ervaring hebben op gedaan om daadwerkelijk een bedrijfsovername aan te kunnen. 

Ook kun je kiezen voor een Management Buy Out, een zogenoemde MBO. Je bent dan al werkzaam binnen een bedrijf en hebt de ambitie om dit bedrijf zelf te gaan leiden. Je gaat dan aan tafel met huidige eigenaar die tegelijk jouw werkgever is, een aparte situatie waarover je zeker goed moet laten informeren en wellicht moet laten bijstaan. 

Een derde manier is het kopen van een bedrijf waar je nog niet eerder bij betrokken bent geweest. Je spreekt dan van een Management Buy In, een MBI. Dit kan voor het hele bedrijf zijn, maar ook een gedeelte van het bedrijf is soms bespreekbaar. 

Er staan op dit moment heel veel verschillende bedrijven te koop waar jij als (startend) ondernemer mee aan de slag wil. Bekijk het complete aanbod en neem direct contact op met de verkoper bij vragen en/of interesse. 

Wil jij zelf jouw bedrijf verkopen?

Curi B.V.
Vendelier 2C
3905 PA Veenendaal
Blijf op de hoogte
© 2024 - Curi B.V.