Ondernemer

Een failliet bedrijf overnemen: hoe werkt dat?

Het klinkt misschien als een groot risico, maar dat is zeker niet altijd het geval. Een failliet bedrijf overnemen kan je juist veel kansen bieden.

Doorstarten of overnemen

Door allerlei interne en/of externe factoren kan het gebeuren dat een bedrijf zijn hoofd niet langer boven water kan houden. Soms neemt de vraag van het product of dienst plotseling enorm af. Ook kan de bedrijfsvoering niet langer passen bij de markt waardoor het bedrijf in zwaar weer belandt. Wat de reden van faillissement ook is, jij kunt er als ondernemer voor kiezen een failliet bedrijf nieuw leven in te blazen. 

Vaak wordt er gesproken over een doorstart of overname van het failliet bedrijf. In principe is er geen verschil tussen doorstarten of overnemen. In beide gevallen neem je gedeelte of nagenoeg alle activiteiten van het failliete bedrijf over. Als men nagenoeg alle activiteiten overneemt, wordt het vaak een doorstart genoemd. Wanneer slechts enkele activiteiten worden overgenomen, wordt het vaak een overname genoemd.  om met een failliet bedrijf aan de slag te gaan. Je kunt kiezen voor een doorstart of voor een overname. In beide gevallen is het uiteraard verstanding om eerst goed na te gaan wat de aanleiding van het faillissement is.

Bekijk welke bedrijven er nu te koop staan

Kiezen voor een overname Waarom kies je voor een overname uit faillissement?

Bij een doorstart leg je contact met de curator van het failliete bedrijf. Je hebt dus geen direct contact met de verkoper. Dat geeft jou als ondernemer een aantal voordelen:

  • Jij bent aan zet: je bepaalt zelf welke gezonde delen van het bedrijf je overneemt. Het is gebruikelijk om alleen activa over te nemen. De schulden en andere verplichtingen die het bedrijf wellicht heeft met leveranciers en personeel hoef je niet over te nemen.  Je weet dus exact wat je wel en niet koopt.
  • Lagere prijs: een failliet bedrijf is logischerwijs minder waard dan een gezond bedrijf. Dat zie je ook terug in de koopprijs.

Een failliet bedrijf overnemen: is dat verstandig?

Zoals bij zoveel vraagstukken is deze keuze afhankelijk van verschillende factoren. Verdiep je in het bedrijf, in de processen die bij beide keuzes horen en laat je adviseren door een overnamespecialist. Ga voor jezelf in ieder geval de volgende zaken na:

  • Hoe staat het bedrijf er voor?
    Achterhaal of het in essentie een gezond bedrijf is. Niet alleen financieel gezien maar kom er ook achter of er bijvoorbeeld onrust leeft onder het personeel waardoor het nog maar de vraag is of zij willen blijven werken voor het bedrijf. Hetzelfde geldt voor leveranciers of partners van het bedrijf. 
  • Wat is het bedrijf mij waard?
    Als je alleen activa overneemt betaal je uiteraard een veel lager bedrag dan dat je het complete bedrijf overneemt. Je kiest zelf wat je overneemt en je bent zelf aan zet om hier een voor jou goede prijs voor te onderhandelen. 
  • Kan ik dit traject aan?
    Kan jij snel onderhandelen tot op het scherpst van de snede, of wil je meer tijd hebben om tot een overeenkomst te komen. Soms worden er meerdere partijen uitgenodigd om te bieden op het bedrijf. Dat zijn afwegingen die je moet maken voordat je hieraan begint.

Curi B.V.
Vendelier 2C
3905 PA Veenendaal
Blijf op de hoogte
© 2024 - Curi B.V.